GÖZTEPE

0216 567 12 22

MERDİVENKÖY

0216 602 12 22

CREA PSİKOLOJİ VE DANIŞMANLIK

0216 567 12 22

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Çocuğum Anaokuluna Başlıyor

BlogÇocuğum Anaokuluna Başlıyor

Anne, baba, okula uyum sürecime destek olur musunuz?

3/3/2021 11:09:00 PM

 

                                                  ANAOKULUNA BAŞLIYORUM

Okul öncesi eğitim hayata başlangıçtaki en önemli adımlardan bir tanesidir. Bu adımın doğru atılması geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmek için oldukça önemlidir. Çocukların hızlı gelişim gösterdikleri, yaşam boyu kullanılacak becerilerin temelinin atıldığı bu dönemde, verilen eğitimin de ihtiyaçları karşılayan ve nitelikli olması gerekmektedir.

Anne baba olarak çocuklarımızı göndereceğimiz okulu seçerken dikkat etmemiz gereken birçok nokta olsa da en önemlisi çocuğun ortamda kendini güvende ve rahat hissetmesidir.

Kreş veya anaokuluna başlamak çocuğun güvenle bağlandığı aile ortamından ilk ayrılma deneyimi, birey olma yolunda atılmış ilk adımıdır. Çocuğun okula güvenli bağlanabilmesi oryantasyon döneminin doğru yönetilmesi ile sağlanabilir. Bu süreçte yapacağınız en ufak hata, söylediğiniz her söz, beden diliniz, ebeveyn olarak yaşadığınız kaygılarınız, çocuğunuzun da kaygılarının artmasına ve okul korkusunun oluşmasına sebep olacaktır. Sizin okula güven duymanız, çocuğunuzun da güven kazanmasını kolaylaştıracaktır.

Okul ne kadar renkli, güzel oyuncaklarla dolu olursa olsun çocuğunuz için, yeni tanımaya başladığı, yabancı bir ortam olduğu gerçeğini unutmamalısınız. Burada ilk günler kendisini yalnız hissetmesi oldukça doğal bir süreçtir.

Ebeveyn olarak size düşen görev doğru okulu seçtiğinize karar verdikten sonra çocuğu okula hazırlama sürecini olumlu yönlendirmelerle geçirmek olacaktır. Okul alışverişini çocuğunuzla beraber yapmak, okula giderken sevdiği bir oyuncağı yanına alabileceğini söylemek, anaokulu ile ilgili olumlu cümleler kurmak, çocuğun zihninde olumlu okul algısını oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Çocuğunuzun okulu başladığı ilk günlerde en fazla 2 saat okulda kalmalı ve ona okula güvenli bağlanması için destek olmalısınız. Okula uyum durumuna göre saatler uzatılmalı, ilk günlerde asla çocuğunuzu o istese de, okulda tam gün bırakmamalısınız.

Okuldan ayrılma vaktiniz geldiğinde çocuğunuzla vedalaşma sürecini çok uzatmamalı, şimdi seni bırakıyorum ama, merak etme alacağım gibi söylemlerden kaçınmalısınız. Çünkü çocuk bırakıyorum ve merak etme sözlerine odaklanacaktır. Zaman kavramı henüz tam oturmadığı için, anlayabildikleri kavramlarla seni öğlen yemeğinden sonra alacağım, bahçe oyun zamanından sonra alacağım vb. gibi açıklamalarla alış zamanınızı belirlemeli ve mutlaka verdiğiniz zaman da okulda olmalı, çocuğun güven kazanmasını sağlamalısınız.  

İlk günlerde çocukların okula gitmek istemediği zamanlar olabilir, hatta gitmemek için bahaneler üretebilir. Bu durumun olağan olduğunu bilmeli tutumlarınızda kararlı olmalısınız. Çocuk istemiyor, ağlıyor diye okula göndermemek oryantasyon sürecini zorlaştırırken çocukta tutturma davranışını pekiştirir. Israrcı davranışlar sergilemesine sebep olur.

Sonuç olarak; çocuklarımız için hayati önem taşıyan bu süreci sağlıklı atlatabilmeniz için okul ve aile iş birliği içinde olması gerektiğini, tutum ve davranışların süreçte belirleyici rol oynadığını unutmamalıyız  Filiz Şahin