GÖZTEPE

0216 567 12 22

MERDİVENKÖY

0216 602 12 22

CREA PSİKOLOJİ VE DANIŞMANLIK

0216 567 12 22

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Çocuğum Üstün Zekalı olabilir mi?

BlogÇocuğum Üstün Zekalı olabilir mi?

Çocuklarda zeka gelişimi

7/16/2019 12:17:59 PM

Son yıllar da anne babaların en sık sorduğu soruların başında geliyor; çocuğum üstün zekalı olabilir mi?

Evet; her yeni gelen nesil bir önceki nesilden daha zeki olarak dünyaya geliyor. Genetik miras, zeka gelişiminde önemli bir paya sahip olsa da sosyal ve çevresel farklılıklar,  gelişen teknoloji, zekanın gelişimini etkileyen  en önemli faktörlerden. Bu sebeple  daha zeki bir çocuğa sahip olabilmek çok ta uzak gözükmüyor.

Zeka gelişimi anne karnında başlar; koku alma, tat alma duyguları bu dönemde gelişir. Gebelikte dengeli ve sağlıklı beslenen, farklı kokuları, farklı tatları alan anne; bebeğinin de bu uyarıcılar ile erkenden tanışmasını sağlar.

Özellikle normal doğum ile; süzülerek doğan bebeğin doğmak için gösterdiği çaba, gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Gelişim; doğumdan sonra da devam etmektedir. Doğduğunda karşılaştığı annesinin gülen yüzü, güzel sesi çocuğun zeka gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Hatta babanın anneye karşı olan sevgisi, istenen bebek olması, ailedeki huzur ortamı çocuğun zeka gelişimini doğrudan etkileyen önemli faktörlerdendir.

Dil gelişimi de gebelikte başlar ve 1 yaşında tavan seviyeye ulaşır. Bu dönem algısal dil dönemidir. Bu dönem de çocuğumuz ile doğru konuşmak, anadilini doğru öğretmek oldukça önemlidir. Çünkü insanlar dilleri kadar düşünür; bir çocuk ne kadar çok kelime, kavram bilirse o kadar çok düşünür.

 Bu sebeple 0-2 yaş döneminde daha çok kavram ve uyarıcı ortam ile karşı karşıya kalan çocuk daha zeki oluyor.

Doğumdan itibaren üstün zekalı çocuklar bazı benzer özellikler göstermektedir. Anne baba ile göz temasının erken başlaması, akranlarına göre, erken yürüme, erken diş çıkarma, kıyafetlerin etiketlerinden rahatsız olma ve aşırı hassasiyet, keskin koku ve tat alma kabiliyeti, erken dil gelişimi, bebeklikte aşırı hareketlilik ve hızlı öğrenme.

Zeka gelişebilen aynı zamanda körelebilen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple üstün zekalı çocuklarda var olan potansiyelin körelmemesi ve geliştirilmesi için yeteneklerine göre özel eğitimlerle desteklenmesi önemlidir.

 

Filiz Şahin